Imate pitanje?  Kontaktirajte nas na: info@whoiswhoinit.com 

BUSINESS INTELIGENCE

Izdvojena BI rješenja

IZDVOJENO
BI - Business Intelligence
IZDVOJENO
BI - Business Intelligence
IZDVOJENO
BI - Business Intelligence
IZDVOJENO
BI - Business Intelligence
IZDVOJENO
BI - Business Intelligence
IZDVOJENO
BI - Business Intelligence

Power BI (Comping)

Power BI - Analitičko rješenje za cjelokupno poslovanje koje omogućuje interaktivan pogled na strukturirane podatke s različitih razina nadzora i upravljanja.

Detalji

Power Business Intelligence predstavlja analitičko poslovno rješenje koje omogućuje interaktivan pogled na strukturirane podatke s različitih razina nadzora i upravljanja. Izvještaji u realnom vremenu ažuriraju podatke sa svakom promjenom u izvornim sustavima (baze, spreadsheets), a može im se pristupati sa svih uređaja (smartphonea, tableta ili osobnog računala).

Karakterizira ih jednostavnost pregledavanja i kroz druge aplikacije. Korištenjem Power BI-ja postiže se koherentnost tijeka informacija kroz organizaciju, a posebni je naglasak stavljen na sofisticirani mehanizam pristupnih prava s ciljem distribucije među korisnicima sukladno njihovim pravima i interesima. Pridaje se velik značaj na kontrolu identiteta kako bi se spriječio neovlašteni pristup bilo koje vrste.

KLJUČNA PREDNOST PROIZVODA: Microsoft kao proizvođač garantira robusnost rješenja i stabilnost na tržištu u smislu čestih i redovnih nadogradnji. Postoje  promotivni i korisnički materijali dostupni na internetu, korisnički forumi itd. koji uz prepoznatljiv Microsoft dizajn korisnicima uvelike olakšavaju usvajanje tehnologije. 

KOMPETITIVNOST: Gartnerov magični kvadrant smješta MS Power BI u desni gornji kvadrant (Leaders) 

REFERENCE: Podravka, THT, Comping, HBOR


Galerija slika

Dodatne informacije

COMPING d.o.o.


Zagreb Heinzelova 70

11 Ivan Punek 3

INTERVJU: Ivan Punek, član uprave Compinga

1. Koje su glavne prednosti vaše tvrtke u razvoju i implementaciji BI rješenja?

Comping na hrvatskom tržištu djeluje već 30 godina tijekom kojih je stekao značajno iskustvo po svim poslovnim vertikalama. Poslovni problemi koje adresiraju BI rješenja nisu specifični za pojedine industrije, već se odnose na praćenje učinkovitosti poslovanja bez obzira na njihove specifičnosti. Tijekom implementacije rješenja, Compingovi konzultanti predlažu klijentima najbolja rješenja iz vlastite prakse. Na taj način klijent uz tehničku funkcionalnost dobije i novi, svjež pogled isproban na nekim drugim djelatnostima. Poznato je da su pojedine industrije na različitom stupnju zrelosti u pogledu korištenja BI- ja. Rekao bih da telekomi prednjače, slijedi ih financijska, dok ostale industrije lagano kaskaju. Upravo taj prijenos znanja s agilnijih industrija na one manje agilne smatramo za našu dodanu vrijednost. Po ovom pitanju, nikako se ne smije zanemariti tehnički aspekt BI rješenja. Comping je krenuo kao sistem integrator. Razumijevanje infrastrukture u koju će se implementirati BI rješenje je često jedan od problema na kojem se zapne na takvim projektima. Heterogenost našeg tima uklanja i takve prepreke. Zato znamo reći da nudimo ključ u ruke.


2. Možete li predstaviti kompetencije Vašeg tima i zašto je baš Vaša tvrtka prava adresa za BI rješenja?

Naš tim sačinjavaju inženjeri koji specificiraju hardverske i softverske (licencne) zahtjeve razvijaju i integriraju rješenje s postojećim sustavima klijenta. U suradnji s klijentom rješavaju mrežne probleme u smislu pristupnih prava i drugo. Naši konzultanti prikupljaju poslovna pitanja koje klijent želi adresirati kroz izvještaje i poglede svog BI rješenja. U toj interakciji klijenta upoznajemo sa svim mogućnostima koji se kroz alat nude i prije spomenutim iskustvima. Pri kompleksnijim implementacijama nudimo i uslugu vođenja projekta u skladu s projektnom metodologijom po izboru korisnika. Naravno da su svi članovi tima i formalno educirani i certificirani.

3. Koje su glavne komparativne prednosti vašeg rješenja u odnosu na konkurenciju?

Microsoft kao proizvođač garantira robusnost rješenja i opstojnost na tržištu u smislu čestih i redovnih nadogradnji. Postoje nebrojeni promotivni i korisnički materijali dostupni na internetu, korisnički forumi i dr., koji korisnicima uvelike olakšavaju usvajanje tehnologije. Microsoftovi dugogodišnji napori i iskustvo u razvoju analitičkih alata dali su rješenje koje u sebi objedinjuje snažne analitičke mogućnosti ne žrtvujući pritom korisnički doživljaj u smislu jednostavnosti i intuitivnosti. Alat omogućuje integraciju s izvornim sustavima podataka bez obzira na tehnologiju i formate, kao i prezentaciju podataka na svim platformama. Kreiranje izvještaja i ploča u ovom alatu je jednostavno, intuitivno i u velikoj mjeri automatizirano.

4. Na kojoj tehnologiji je bazirano vaše rješenje i na koji način je riješen sigurnosni aspekt aplikacije?

Naše rješenje je temeljeno na Microsoft tabular model tehnologiji. Riječ je o in-memory bazama koje hvataju podatke direktno iz relacijskih baza u pozadini. Što se tiče pristupa podacima, poseban je naglasak na fino granuliranom mehanizmu pristupnih prava s ciljem da se cjelokupne informacije koje postoje u organizaciji daju jednostavno distribuirati među korisnicima sukladno njihovim interesima i pravima. Kontrola identiteta u smislu prevencije neovlaštenog pristupa i krađe podataka je na najvišoj razini. Riječ je o mehanizmima kontrole pristupa podacima u Microsoft Azure. Treba naglasiti da je Microsoft prvi objavio usklađenost svojih rješenja s GDPR-om.

5. Koliko traje implementacija rješenja (kako se određuju/biraju moduli za klijenta) i na koji način se pruža korisnička podrška/održavanje/update nakon implementacije?

Trajanje projekta implementacije zavisi od opsega i kompleksnosti projekta. Od dva mjeseca pa na više.

6. Da li je vaša BI aplikacija prilagođena mobilnim uređajima i na kojim sve platformama se može koristiti te u kojim sve zemljama/regijama nudite?

Izvještajima, koji se automatski ažuriraju s promjenama u izvornim sustavima može se pristupati sa svih standardnih uređaja (smartphone, tablet, PC). Izvještaji se daju jednostavno pregledavati/pozivati i iz drugih aplikacija.
Nativne aplikacije mogu se preuzeti sa standardnih platformi (App store, Google play, Microsoft). Sve skupa, korisniku je omogućen doživljaj rada u okruženju prema vlastitom izboru. Kako se sadržaju pristupa preko Microsoft Azure platforme sadržaj je dostupan sa svih lokacija 24/7.

  • Podravka
  • THT
  • Comping
  • HBOR

Distributer nabavlja robu od više proizvođača koji se po namjeni dijelom podudaraju, međusobno su konkurentni te ih distribuiraju istim prodajnim mjestima. Roba se prodaje na području čitave države. Distributer temeljem loyalty programa prikuplja informacije o kupnjama i kupcima koji ih provode. Prikupljene informacije prezentirane su putem izvještaja i izvještajnih ploča izrađenih u Power BI-ju. Djelatnici distributera pristupaju izvještajima sukladno sadržaju koji im je dozvoljen po načelu regije ili grupe proizvoda za koju su zaduženi. Izvještaji su kreirani za proizvođače putem kojih imaju uvid u prodaju i tržišnu poziciju svojih proizvoda po regijama, grupi kupaca, Informacija o prodaji proizvoda je obogaćena podacima o kategoriji kupaca koji ih kupuju. Proizvođačima je to temelj za analizu učinkovitosti provedenih poslovnih aktivnosti i kreiranje ciljanog marketinškog nastupa. 

 

CASE STUDY: Studija slučaja HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvitak

Zahvaljujući primjeni Power BI-ja, HBOR sada ima brz i točan uvid u svoje poslovanje, u svakom trenutku i na svim mobilnim platformama. HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvitak, javna je ustanova koja je odlučila unaprijediti svoju produktivnost korištenjem modernih tehnologija. Najbolje rješenje za HBOR bio je Microsoftov Power BI, koji pruža velike mogućnosti povezivanja podataka iz različitih izvora u cilju obavljanja visokokvalitetnih analiza.

Poslovne potrebe HBOR – Hrvatska banka za obnovu i razvitak, razvojna je i izvozna banka Republike Hrvatske čiji je glavni zadatak promicanje razvitka hrvatskog gospodarstva. U prvih šest mjeseci 2015. godine, HBOR je povećao broj projekata hrvatskih poslovnih subjekata (uglavnom malih i srednjih poduzeća) koje podržava. Uprava HBOR-a shvatila je da joj je za to povećanje zajmova i drugih aktivnosti potreban sustav potpore za donošenje odluka koji bi omogućio uvid u čimbenike i parametre koji utječu na spomenute pozitivne trendove.

Rješenje - U suradnji s Microsoftovim partnerom Compingom, koji je ponudio rješenje za HBOR-ov sustav DWH, HBOR je pronašao ispravno rješenje. U sklopu postojećeg projekta DWH pokrenut je pilot projekt za Power BI tehnologiju. Primijenjeno rješenje na platformi Power BI na taj je način povezano s novim sustavom DHW i OLAP kocaka. Uspješno primijenivši Power BI, HBOR sada ima brz i točan uvid u svoje poslovanje, u svakom trenutku i na svim mobilnim platformama. S alatom Power BI, HBOR je u mogućnosti služiti se različitim izvorima podataka na jednom mjestu i obrađivati informacije putem različitih pregleda i dimenzija. Osim toga, budući da su svi izvještaji i nadzorne ploče interaktivni, zaposlenici i uprava mogu lako vidjeti odnos između različitih dimenzija, kao i njihov utjecaj na poslovanje. Širok raspon modernih interaktivnih vizualizacija podataka omogućava zaposlenicima bolji uvid u podatke i rezultate analiza i njihovo bolje razumijevanje, kao i pronalaženje odgovora za važna pitanja vezana uz poslovanje. Isto tako, primjenjuju se i posebna rješenja poput geolokacija i karata. Ona se koriste u vizualizacijama distribucije proizvoda i učinka koji HBOR-ove aktivnosti imaju na razvoj gospodarstva u cijeloj zemlji.

“Power BI omogućio nam je povezivanje različitih vrsta podataka iz različitih izvora za potrebe detaljnih analiza i interaktivnih vizualnih izvještaja, povećavši tako produktivnost i učinkovitost zaposlenika i cjelokupne organizacije. Zahvaljujući ovoj modernoj tehnologiji, sada u svako doba možemo izvršiti analizu tekućeg poslovanja i analizu utjecaja naših proizvoda na hrvatsko gospodarstvo”, izjavio je član uprave HBOR-a Goran Filipić.

Popis IT tvrtki u Hrvatskoj

wk

Projekt WHOisWHOinIT je on-line platforma za detaljnu prezentaciju tvrtki, proizvoda, usluga i ljudi povezanih s hrvatskom IT industrijom.

 

Izjava o privatnosti

Kontaktirajte nas

Nositelj projekta za EMEA regiju

VIDI-TO d.o.o. Zagreb, Croatia, tel ++385 01 3096 676, fax ++385 01 3096 675
info@whoiswhoinit.com
Whoiswhoinit.com zaštićen je trademark. Sva prava su pridržana.
Luxembourg, EU

Newsletter

Primajte najnovije vijesti iz IT svijeta ....
Slažem se sa Uvjeti privatnosti